• El repte
  • Recursos
  • Actua
  • El repte
  • Recursos
  • Actua
  • Subscriu-te al butlletí
Torna enrere

6 reptes i 30 solucions de l'Estiu Enriquit

Estiu Enriquit

18/05/2021

A la jornada Construïm solucions als reptes de l’Estiu Enriquit, celebrada el passat 11 de maig, tècnics i regidors d’ajuntaments, entitats de lleure, centres educatius i professionals de l’educació van compartir aprenentatges, experiències i recursos per construir solucions als reptes de l’estiu emmarcats en els eixos de connexió, equitat i enriquiment educatiu.

La jornada es va dividir en dues franges horàries i tres sales paral·leles donant lloc a sis debats amb la participació lliure dels assistents. Les sessions van començar amb una breu ponència inicial de persones referents i amb experiència sobre el repte en qüestió i a partir d’aquí, es va obrir el debat a tots els participants. Un debat que va ser autogestionat, horitzontal i multidireccional.

El resultat de tot això? 30 solucions que donen resposta als 6 reptes i orienten a tots aquells municipis que vulguin dissenyar, implementar i repensar les propostes d’estiu al seu territori. Aquí podeu recuperar totes les presentacions i les solucions generades:

Repte Connexió: Com definir una estratègia d'estiu coordinada entre tots els agents educatius?
Mercè Costa, Tècnica d'Infància i Adolescència de la Regidoria de Cicles de Vida a l'Ajuntament de Castellar del Vallès explica com fer una estratègia d'estiu coordinada entre els agents educatius del municipi. 

Solucions generades al debat:

  1. L’Ajuntament ha de liderar la voluntat de dissenyar un estiu enriquit al municipi i ha de ser la peça que connecti agents.
  2. Incorporar l’Estiu Enriquit com un projecte transversal de l’Ajuntament per poder-hi treballar i aconseguir que sigui una estratègia compartida entre tots els agents educatius del municipi. Per fer-ho, és necessari activar coordinacions internes com a Ajuntament i també amb les entitats. Sempre que es pugui, comptar amb un equip de personal tècnic per donar suport en tot moment a les entitats. Caldrà una voluntat política clara per a treballar-ho conjuntament entre els diversos departaments implicats.
  3. Cercar la personalització oferint activitats diverses i atractives a més de connectar totes les ofertes d’estiu del municipi. Fer una oferta temàtica i no per localització, per afavorir una oferta diversa que permeti la barreja de perfils socials. 
  4. Optimitzar l’ús d’equipaments municipals i l’espai públic per tal que es puguin dur a terme les activitats d’estiu. 

Repte Connexió: Com involucrar als centres educatius perquè tinguin un rol actiu en l'oferta d'estiu? 
Núria Sabaté, directora de l'Escola Marià Fortuny de Reus i Àngels Cadena, directora de l'Escola Mercè Rodoreda de Barcelona, ens comparteixen propostes per involucrar als centres educatius a l'oferta d'estiu per tal que tinguin un rol actiu.

Solucions generades al debat:

  1. L’estiu ha de ser un moment on es segueixin desenvolupant les competències a través de les propostes d’activitats. 
  2. S’ha d’aprofitar la proximitat i relació dels centres educatius amb les famílies. Els centres juguen un paper central a l’hora de prescriure activitats i necessitats. La connexió entre centres i amb les entitats de lleure també ha de garantir-se. És important que els centres se sentin escoltats i alhora interpel·lats en el marc de l’estiu, que hi hagi trobades per a coordinar-se de forma eficient. 
  3. L’estiu és un moment únic idoni per socialitzar, gaudir i carregar piles. És un moment ideal per fer activitats més lúdiques, que permetin gaudir als infants, adolescents i joves, expressar-se i relacionar-se, a més d’aprendre.
  4. Tot infant, adolescent i jove ha de tenir el seu propi projecte d’estiu personalitzat. És important tenir en compte les propostes i activitats d’estiu de proximitat, de quilòmetre zero. 

Repte Equitat: Com incrementar la participació dels joves i adolescents en l'oferta d'estiu
Francesc Arolas, Regidor d'Educació, d'Infància i de Joventut a l'Ajuntament de Granollers, ens dóna consells per augmentar la participació dels joves i adolescents en l'oferta d'estiu. 

Solucions generades al debat:

  1. Reivindicar l’estiu com a un moment essencial pels adolescents i joves ja que la socialització és vital en aquestes etapes. 
  2. Posar els joves al centre. Els i les adolescents poden prendre part del co-disseny de les activitats d’estiu donant veu als protagonistes i sabent què volen, què els agrada, què necessiten. Dissenyar amb ells i empatitzar amb ells. Els adolescents s’han de fer seves les propostes i les reconeguin com a interessant per tal d'aconseguir que ells mateixos siguin prescriptors d’aquestes. Per fer-ho, és necessari que tècnics/es de joventut i infància surtin s’apropin als joves i parlin amb ells. Escoltant-los i proposant-los reptes que els interpel·lin.
  3. Importància de la formació dels i les joves en participació. Aprendre a participar per poder participar.
  4. Coordinació de tot el territori, mirada global: entitats, administracions, centres educatius, etc. Suma dels recursos i agents que impacten en el foment de la participació adolescent. Construir en clau de comunitat educativa. I generar vincles, compromís de tots els agents que eduquen i de l’adolescència. 
  5. S’ha de reforçar la prescripció d’activitats d’estiu per part dels tutors i tutores de secundària destacant el paper de l’acció tutorial i la mentoria social a secundària a més de la prescripció dels serveis socials.

Repte Equitat: Com fer més inclusives les activitats d'estiu?
Rafa Homet,  assessor de la Regidoria d'Educació a l'Ajuntament de Terrassa ens explica com tenir en compte la inclusió i garantir l'equitat a les activitats d'estiu.

Solucions generades al debat:

  1. Apostar per un sistema de beques que inclogui la tarifació social. 
  2. Per tal de reduir o eliminar les barreres culturals, és necessari fer aliances amb entitats culturals, artístiques i educatives del territori per enriquir els aprenentatges de l’estiu. No limitar aquest contacte als mesos d’estiu, que hi pugui haver aquesta connexió al llarg de tot l’any.  
  3. Per superar la barrera informativa i evitar que moltes famílies desconeguin les propostes d’estiu és vital aconseguir que les escoles facin la tasca de prescripció. És important tenir en compte les dificultats idiomàtiques i digitals i acompanyar a les famílies per fer les inscripcions. 
  4. Cal treballar per a que les ofertes educatives i culturals del territori incorporin una mirada intercultural, arreu, però especialment en aquells territoris amb major diversitat d’orígens.
  5. L’accés a les activitats d’estiu també passa per a que l'administració redueixi o faciliti tot el procés burocràtic i administratiu que han de fer tots els casals o entitats que volen promoure les seves propostes d’estiu. 

Repte Educatiu: Com impulsar un marc competencial compartit per a enriquir els aprenentatges?
Mireia Mas, cap de projectes a la Fundació Bofill ens dóna les claus per impulsar un marc competencial per enriquit els aprenentatges.


Solucions generades al debat:

  1. Per a poder impulsar un marc competencial és important adoptar-ne d’altres fets prèviament, personalitzar els ja existents o crear-ne de nous, però sobretot, que siguin compartits i acordats entre els agents. Determinar entre tots quines són les competències transversals que necessiten els infants, joves i adolescents. 
  2. Per aconseguir l’alineament de l’ecosistema educatiu és vital sumar, capacitar i connectar els agents. 
  3. El marc de competències també ha de ser acordat entre el dins i fora escola, per tal que hi hagi coherència i continuïtat entre el curs escolar i les activitats d’estiu. 
  4. Una manera d’impulsar amb més èxit un marc competencial compartit és acreditant la realització d’activitats i propostes, donant-li valor a través d’itineraris educatius específics, amb micro credencials, insígnies, utilitzant eines com els passaports d’aprenentatge, entre altres. 
  5. Que els catàlegs i propostes d’activitats d’estiu incorporin les competències que es desenvolupen i treballen en cadascuna d’aquestes, per tal que les famílies ho coneguin i que els tutors, a través de la prescripció des dels centres, puguin aconsellar les activitats que més beneficis poden aportar als infants, adolescents i joves. 
  6. Com a Ajuntament s’ha d’integrar el marc de competències amb l’avaluació de política pública municipal.

Repte Educatiu: Com garantir la qualitat i l'avaluació de les activitats d'estiu?
Miquel Àngel Essomba, doctor en Pedagogia i professor de pedagogia de la UAB, ens comparteix les claus per garantir la qualitat i l'avaluació a les activitats d'estiu.

Solucions generades al debat:

  1. Dissenyar processos d’avaluació a diferents moments de les activitats: al principi per detectar necessitats, durant la implementació, al final quan acaben les activitats i de manera diferida al cap d’un temps. Per plantejar l’avaluació prèvia (diagnòstic) a les activitats d’estiu, cal obrir una mirada comunitària i compartir objectius amb els agents implicats.
  2. Construir un sistema d’indicadors comú, entre els agents de la comunitat, de la qualitat de les activitats estius municipals.
  3. Seleccionar quina informació cal recollir per avaluar, donar-li una utilitat associada als objectius del projecte (aprenentatge, participació, visibilitat, etc.). Tota avaluació necessita una reflexió prèvia de disseny: què avaluar, per què, com, quan i a qui.
  4. Canviar la cultura de delegació de l’avaluació a un agent extern. Les administracions s’han d’apropiar de les avaluacions com un element consubstancial de la seva feina abans, durant, després i en diferit i l’han d’assumir de manera integral encara que sigui amb suports externs.
  5. Deixar d’identificar l’avaluació només amb l’avaluació de la satisfacció a través d’un qüestionari a les famílies i passar a avaluar també els aprenentatges. Una pregunta bàsica per generar reflexió i personalització de l'aprenentatge pot ser: “què has après?” 
  6. Garantir que els i les participants tinguin un rol actiu, veu i vot en totes les activitats, i un espai per poder compartir amb els altres aquesta reflexió és la clau per generar aprenentatge i és el focus de l’avaluació.

Coneixes altres solucions que donin resposta a aquests reptes? Tens altres reptes d’estiu al teu municipi? Contacta amb nosaltres i comparteix-los per enriquir encara més les propostes que es van generar. 

comparteix l'article

articles relacionats

Casals d’estiu per a tothom: créixer en volum per finançar les mesures d’equitat.

La preocupació més important d’un ajuntament que es planteja fer dels casals d’estiu una política educativa de primer ordre és com finançar aquest ambiciós plantejament que faci possible una oferta per a tots els infants i joves del municipi d’acord amb els principis d’equitat i qualitat.

L’Estiu Enriquit a Manlleu: oferta coordinada de casals i tallers d’estiu

Aquest estiu l’Ajuntament de Manlleu ha ofert una programació d’activitats d’estiu amb l’objectiu d’aconseguir una oferta diversificada, de qualitat, assequible i accessible, en línia amb el projecte Estiu Enriquit de l’Aliança Educació 360 – Educació a temps complet.

Quant costaria garantir dues setmanes de casal d’estiu a tots els infants vulnerables de cada municipi?

Els casals d’estiu són una de les activitats d’educació en el lleure infantil i juvenil amb més implantació i més en alça en el territori català.

Vols estar al dia de les nostres novetats?

Subscriu-te al butlletí d'EDUCACIÓ360

SUBSCRIU-T'HI ARA
logo-estiu-enriquit
logo Educació 360

 

Amb el suport de

contacte


estiuenriquit@educacio360.cat

  • política de cookies
  • avís legal
creative-commons

Creiem que el coneixement s’ha de compartir. Per això fem servir una llicència Creative Commons, llevat que en algun material indiquem el contrari. Us animem a copiar, redistribuir, remesclar o transformar i crear a partir del material per a qualsevol finalitat els continguts propis d’aquest web, fins i tot amb una finalitat comercial, i només us demanem que en reconegueu l’autoria de la creació original.