El Vendrell vers la plena inclusió d’infants amb diversitat funcional a les activitats d’estiu
01/02/2024
A partir d’una demanda ciutadana i del CEE Garbí del 2019, l'Ajuntament del Vendrell, coordinat des del Pla Educatiu d’Entorn, impulsa un programa amb l'objectiu de possibilitar l'accés a tots els infants i joves amb diversitat funcional a les activitats extraescolars del municipi durant tot l'any, curs escolar i períodes de vacances. Aquesta és una aposta per un municipi més inclusiu, sensible i reconeixedor de la diversitat, que el porti cap a la plena inclusió.
Les activitats de l’estiu, però, no estan desconnectades de les que es fan dins i fora de l’escola durant tot l’any, sinó que formen part d’un tot. L’aposta és exigent i un repte que es va assolint de mica en mica, any rere any, amb un increment d’inversió municipal considerable, sota tres consideracions prèvies:
- L'accés a l'educació no formal també forma part del dret a l'educació, i és un dret bàsic per garantir el desenvolupament individual i col·lectiu de l'infant.
- L'educació no se circumscriu només als murs de l'escola, sinó que es concreta en la ciutat educadora.
- Les activitats a què ens referim contribueixen a l'èxit educatiu, a través de l'adquisició de competències clau per a la vida.
Quins mecanismes s'han previst per garantir l’accés i la participació dels infants amb diversitat funcional?
El projecte se sustenta en una Taula Inclusiva del PEE, una potent xarxa educativa i comunitària connectada a l’entorn i formada per divuit membres entre l’administració local, serveis educatius, equipaments, associacions de famílies, centres educatius, entitats educatives, culturals i esportives. Des de la Taula Inclusiva, es consensuen les mesures per possibilitar l’accés a les activitats d’estiu: des del recull de demandes fins al gaudi de l’activitat, passant per l’orientació de les famílies, l’adaptació de recursos i la tramitació d’ajudes. Es coordinen activitats de tota mena: de lleure educatiu, musicals, artístiques, esportives, mediambientals, socials, etc. Des d'un inici, les activitats han estat pensades i dissenyades des de la mirada de la diversitat funcional i amb la voluntat que siguin educativament molt valuoses per al conjunt de la població.
Quines opcions d'activitats d'estiu ofereix El Vendrell?
El Vendrell compta amb múltiples propostes d'activitats d'estiu. L'oferta, que cobreix nou setmanes de l'estiu ―des del 3 juliol fins a l'1 de setembre― proposa activitats diverses per a totes les franges d'edat. En tots els programes que es plantegen, es fa acompanyament perquè tots els infants amb diversitat funcional hi puguin accedir.
- Casals d’estiu: El municipi del Vendrell compta amb nou setmanes d'activitats d'estiu a càrrec de l'Esplai Zig-Zag. Aquesta proposta s'ofereix a nens i nenes de 3 a 12 anys a l'escola Pau Casals. Els infants i joves ―de 3 a 12 i de 12 a 16 anys― compten també amb l'opció de gaudir del casal d'estiu de Coma-ruga, que s'ofereix durant nou setmanes a l'institut escola d’aquest municipi veí i és a càrrec de l'Associació Trèvol.
- Pira't Estiu: Aquest programa és dirigit a joves de 13 a 16 anys i s'ofereix des del 3 de juliol al 4 d'agost. S'inclouen excursions, visites culturals, sortides a la platja i a la piscina, i altres activitats diverses. En totes s'inclou una mirada inclusiva.
- JovEstiu: Aquest programa compta amb tallers diversos perquè el jovent aprofiti l'estiu de manera diferent, visquin experiències noves, amb aprenentatges enriquidors, socialització, activitat física i noves amistats. Són activitats de curta durada amb horaris i dies diferents, oferint així flexibilitat horària a les famílies. A més, són activitats molt econòmiques per tal que tothom hi pugui accedir. Es dirigeix a infants de 10 a 12 anys.
- Altres ofertes d’activitats d’estiu: A banda, els infants i joves del Vendrell poden gaudir de la diversitat de campus esportius i activitats de lleure i artístics que es fan des de les entitats i centres educatius del poble.
Quines són les condicions que han fet possible assolir aquest repte?
Apostar per ser un municipi inclusiu necessita un compromís estable i sostingut en el temps en el qual tots els agents educatius treballin conjuntament. És per això que el lideratge s'ha desenvolupat des del Pla Educatiu d'Entorn, que implica tant el Departament d'Educació com la regidoria d'Educació i altres àrees de l'Ajuntament del Vendrell. Aquesta coordinació ha estat clau per poder desplegar els mecanismes necessaris per garantir l'accés de persones amb diversitat funcional a les activitats d'estiu.
Concretament, l’èxit recau al PEE i la creació de la Taula Inclusiva, un espai de participació efectiu on hi ha representades una àmplia varietat d’agents educatius del territori. Aquí s'ha redactat un Protocol de funcionament que incorpora gradualment actuacions i estratègies i que indica com dur-les a terme. Aquest protocol enumera, ordena i sistematitza, començant pel suport a les inscripcions, la canalització de les demandes, l'assignació de les places i suports o la contractació de vetlladors i vetlladores quan sigui necessari. Aborda també com i quan és necessària la formació especialitzada per al monitoratge i professorat, les càpsules formatives temàtiques i la creació d'espais de recursos compartits.
A més, per temes que requereixen més aprofundiment, s’ha creat un Grup de Treball format per experts i famílies on es reflexiona sobre com treballar de costat amb les famílies, amb les entitats que organitzen les activitats i amb els agents educatius, socials i culturals del territori.
El resultat de tot aquest treball i compromís, oferint un nombre de places il·limitat per als nens i nenes del municipi, ha estat l'assistència a les activitats d'estiu del doble d'infants respecte de l'any anterior.
Reptes de futur:
Tot i que avançat, el programa educatiu del fora escola i estiu al Vendrell és molt més ambiciós. Per això, orientat a crear un ecosistema inclusiu centrat en cada infant i la seva família, es proposa aconseguir un acompanyament fet a mida, que ajudi l'infant a progressar i que estigui basat en la creació de vincles i de referències significatives.
Aquest repte, que incorpora objectius i estratègies, orientació educativa i comunitària, necessitats de suport i recursos per l'acompanyament i la formació, vol materialitzar-se creant una eina d'avaluació col·lectiva que faciliti la valoració i l'acompliment d'objectius marcats. A més, per continuar incidint en la qualitat del servei, es crearà pròximament un Grup de Treball de persones vetlladores.
Per a més informació:
Nombre de places i ofertes: Pla adreçat a persones amb diversitat funcional. L’any 2022 es van atendre a 80 infants i joves, el doble que l’any anterior.
Despesa municipal: 215.000 € (en formació, recursos i contractació de persones vetlladores)
Contacte: Anna Solé, coordinadora PEE del Vendrell peevendrell@gmail.com
Blog: peevendrell.blogspot.com