logo-estiu-enriquit
  • El repte
  • Recursos
  • Actua
logo-estiu-enriquit
  • El repte
  • Recursos
  • Actua
  • Subscriu-te al butlletí
Torna enrere

Com i per què treballar la qualitat en el marc col·laboratiu de l’oferta local d’activitats d’estiu?

Laura Mencia
11/04/2021

 

En aquest article us animem a incorporar i desplegar la qualitat com a element de treball compartit i útil per a tots els actors implicats en l'oferta local d'activitats d'estiu.

De vegades conceptualitzem la qualitat com una pastanaga que no arribem mai a mossegar. I aparquem el tema abans de començar a treballar-hi perquè ens esgota aquest plantejament impossible.

Però aquí us volem plantejar la qualitat entesa com un conjunt de criteris mínims, treballats i pactats entre tots els agents implicats en l'oferta d'estiu, que compleixin dos requisits: 1) que totes les activitats els puguin arribar a assolir i 2) que incideixin en l'equitat educativa d'infants i joves.

D'aquesta manera el treball de la qualitat serà cooperatiu, de creixement del conjunt d'actors implicats i una eina útil per a tots. I no un sistema de control, vigilància o punició extern o distant a l'ecosistema educatiu local.

La qualitat compartida pels agents organitzadors d'activitats d'estiu

Disposar d'uns criteris o estàndards mínims de qualitat elaborats i consensuats entre tots els agents implicats en l'oferta d'activitats d'estiu ajudarà en diferents qüestions:

Per una banda, per donar valor a l'aportació de les entitats i activitats d'estiu existents a l'educació d'infants i joves. Els criteris o estàndards que definireu i consensuareu us serviran d'arguments específics per sostenir i demostrar aquest valor davant de la comunitat, davant de les institucions i davant de les famílies.

Per altra banda, us serà útil per marcar unes fites homogènies mínimes que igualin la qualitat de totes les activitats que s'ofereixen al municipi i, per tant, ajudar a unificar l'oferta i els criteris de treball. Això farà que es generi una cultura de complementació de les activitats per donar resposta al conjunt de necessitats educatives de la població durant l'estiu. Qualitat per compartir millor, no per competir millor.

I en tercer lloc, per identificar aspectes concrets que es poden millorar i traçar un pla de treball per introduir en l'oferta d'estiu millores concretes de manera progressiva, acompanyada i proveïda dels recursos necessaris en cada moment.

Així doncs, la qualitat de l'oferta local d'activitats d'estiu construïda d'acord amb uns estàndards mínims consensuats entre tots els agents promotors de les activitats d'estiu del vostre municipi millorarà les activitats d'estiu fent-les més eficaces (més i millors resultats: més desenvolupament de competències, més equitat educativa, etc.), més eficients (més resultats amb menys costos i desgast organitzatiu) i més efectives (més enfortiment comunitari i més benestar social per a tothom).

Les dimensions de la qualitat d'una oferta local de lleure d'estiu

La qualitat, doncs, és un acord local entre els actors educatius que organitzen activitats d'estiu. En aquest acord s'estableixen uns requisits a complir en totes les dimensions de la programació d'activitats d'estiu.

Les cinc dimensions a treballar en l'elaboració i pacte d'uns criteris comuns de qualitat en un ecosistema educatiu local són:

  • La dimensió legítima i legal: fa referència al marc normatiu i estratègic local que reconeix i unifica l'oferta d'activitats d'estiu, que estableixi un horitzó comú d'equitat, inclusió i cohesió social i que genera consensos entre els actors.
  • La dimensió educativa: fa esment a la intencionalitat educativa i l'abordatge pedagògic de les activitats i espais de lleure d'estiu per a la millora de competències relacionals i emocionals.
  • La dimensió dels recursos: inclou els espais i equipaments, els materials, el personal i la seva formació i la dotació econòmica de les activitats.
  • La dimensió relacional: agrupa aquelles condicions que fan que les activitats d'estiu siguin espais de socialització, ben atesos, escoltats, protegits i de confort per a tothom, amb mirada inclusiva.
  • La dimensió comunitària: fa referència als estàndards que vetllen perquè les entitats i organitzacions del lleure d'estiu estiguin arrelades al territori, a la comunitat i siguin actives dins de l'ecosistema educatiu local, promovent la participació ciutadana, la defensa dels drets, el compromís i el treball conjunt i coordinat.

La qualitat per un estiu equitatiu, connectat i enriquit
El treball de la qualitat s'ha de posar al servei dels objectius del programa d'estiu i generar beneficis en la població destinatària en els tres eixos de l'Estiu Enriquit:

  • Equitat: en totes les dimensions de la definició de qualitat s'han de contemplar criteris que compensin les desigualtats educatives d'infants i joves, i, per tant, caldrà tenir en compte factors de nivell adquisitiu, gènere, necessitats educatives especials, procedència sociocultural, entorns vulnerables...
  • Connexió: en totes les estratègies de millora de la qualitat, cal tenir present la col·laboració entre els agents implicats com un factor que afavoreix l'assoliment de l'equitat educativa.
  • Educació: els criteris de qualitat han de generar les condicions perquè les activitats siguin espais d'aprenentatge, enriquiment i motivació per als i les participants.

Per ajudar-vos a reflexionar, elaborar i establir els vostres criteris de qualitat en el vostre ecosistema educatiu local, us facilitem aquesta guia de treball Com millorar la qualitat de les activitats educatives del fora escola? Eina de suport i autoavaluació per a entitats, empreses, clubs, centres educatius i ajuntaments

Esperem que l'eina us sigui d'ajut i que quan tingueu els vostres criteris elaborats i consensuats els vulgueu compartir amb nosaltres i tota la comunitat de l'Aliança Educació 360a través del correu estiuenriquit@educacio360.cat

comparteix l'article

articles relacionats

Què han de fer els ajuntaments per enriquir l’estiu? Regidors i responsables d’entitats ens expliquen la seva visió

Els ajuntaments tenen un rol molt rellevant en la distribució d’oportunitats educatives durant l’estiu tot i que no siguin els proveïdors directes d’activitats d’estiu per infants i joves.

L’educació durant l’estiu, la clau per a la continuïtat educativa dels joves vulnerables

Els programes educatius d’estiu adreçats als joves de perfils més vulnerables poden significar un canvi en les seves aspiracions de futur i pot motivar-los a continuar amb els estudis postobligatoris i a sentir-se part del sistema.

La prescripció educativa a les famílies: la clau per atraure infants vulnerables a les activitats d’estiu

La prescripció educativa adreçada a les famílies per promoure l’accés a les activitats d’estiu podria ser considerat el primer pas per assolir l’equitat educativa dels més vulnerables.

Vols estar al dia de les nostres novetats?

Subscriu-te al butlletí d'EDUCACIÓ360

SUBSCRIU-T'HI ARA
logo-estiu-enriquit
logo Educació 360

 

Amb el suport de

contacte


estiuenriquit@educacio360.cat

  • política de cookies
  • avís legal
creative-commons

Creiem que el coneixement s’ha de compartir. Per això fem servir una llicència Creative Commons, llevat que en algun material indiquem el contrari. Us animem a copiar, redistribuir, remesclar o transformar i crear a partir del material per a qualsevol finalitat els continguts propis d’aquest web, fins i tot amb una finalitat comercial, i només us demanem que en reconegueu l’autoria de la creació original.