• El repte
  • Recursos
  • Actua
  • El repte
  • Recursos
  • Actua
  • Subscriu-te al butlletí
Torna enrere

Barcelona, Castellar del Vallès i Reus, municipis que impulsen polítiques d’Estiu Enriquit


20/07/2021


Són molts els ajuntaments que programen oferta pròpia d’activitats educatives d’estiu o que reconeixen i promouen oferta d’altres entitats per infants i adolescents. Garantir i incentivar aquesta oferta és clau per incrementar l’equitat educativa, contrastant les desigualtats existents i compensant la pèrdua d’aprenentatges que pateixen els infants i adolescents sense accés a activitats de lleure educatiu durant les vacances escolars.

Efectivament, l’educació en el lleure d’estiu, amb llarga tradició a Catalunya, és la via per la qual molts infants i adolescents aprenen i gaudeixen durant el temps en què l’escola està tancada i no exerceix de referent educatiu ni d’espai de socialització. Participant a casals, colònies i activitats d’estiu desenvolupen noves habilitats, assagen noves identitats, tasten nous coneixements, cultures i mons imaginaris; aprenen a conviure, a compartir, participar, dialogar i cooperar; reforcen l’autonomia personal i les habilitats socioemocionals; desenvolupen la creativitat, el pensament crític, entre altres competències clau per a la vida.

Barcelona, Castellar del Vallès i Reus són tres dels ajuntaments que han posat les activitats d’estiu dins l’agenda política educativa, d’infància i de joventut.

Les iniciatives que lideren aquests ajuntaments tenen el propòsit d’augmentar les oportunitats d’èxit educatiu d’infants i adolescents tenint en compte tres elements clau: les desigualtats socials que obstaculitzen l’accés a oportunitats a infants i adolescents de grups vulnerables (equitat), l’aprofitament de la riquesa educativa de les ciutats, equipaments i entitats (connexió) i l’adequació de les metodologies de l’educació en el lleure a les necessitats i interessos dels infants i adolescents  (educació).

Vols conèixer amb més detall les iniciatives que lideren aquests ajuntaments?

Ajuntament de Barcelona: estratègies del Pla 100% Estiu

  • Reforçar la coordinació transversal municipal amb l’Oficina Tècnica d’Estiu i connectant totes les àrees implicades en l’oferta.
  • Ampliar el pressupost per arribar als territoris d’atenció social prioritària i convocar beques amb pressupost il·limitat.
  • Programar activitats al mes d’agost: obertura d’equipaments, activitats a l’espai públic i activitats gratuïtes.
  • Reforçar hàbits i aprenentatges (expressió oral, lectura, joc matemàtic...) en entorns lúdics i de lleure amb assessorament pedagògic al monitoratge.
  • Reforçar el suport emocional amb recursos per al monitoratge: Guia per ajudar a detectar necessitats i oferir espais d’escolta i Telèfon d’assessorament, orientació i derivació per a les direccions dels casals, campus i colònies.
  • Reforçar la prescripció d’activitats d’estiu per connectar l’oferta amb les necessitats socials, als centres educatius i serveis d’atenció socioeducativa.

 

Ajuntament de Castellar del Vallès: activitats d’Estiu Enriquit

  • Lideratge de l’ajuntament amb suport a entitats promotores d’activitats d’estiu: cessió d’equipaments, catàleg d’activitats complementàries, formació, suport tècnic i difusió.
  • Corresponsabilitat amb espais de coordinació: l’estiu és una estratègia educativa compartida per molts agents diversos.
  • Recursos per a l’equitat i suport a famílies: ajut al pagament matrícula, ajut menjador, ajut i acompanyament a infants NEE.
  • Oferta variada i articulada: les activitats de lleure d’estiu són una eina essencial per garantir oportunitats a la ciutadania a través dels recursos de la ciutat.

 

Ajuntament de Reus: estratègies del Reus Estiu Enriquit

  • Revisar el programa d’estiu d’educació en relació amb la de-segregació educativa i l’educació 360, amb mapa i diagnòstic
  • Connectar als agents municipals al voltant de la programació d’estiu conjunta per a infants i joves amb la creació d’un grup motor.
  • Repensar nou marc de subvencions per a entitats i centres educatius, amb la mirada en l’equitat i l’accessibilitat.
  • Comunicació estratègica amb la marca conjunta Reus Estiu Enriquit i per arribar a les famílies dels entorns més vulnerables.
  • Programació variada i conjunta en equipaments públics i de les entitats, amb inscripcions en plataforma compartida i recursos compartits.

 

Volem conèixer altres experiències de municipis que impulsen accions i polítiques per avançar cap a un #EstiuEnriquit.

Expliqueu-nos les vostres estratègies d’estiu enriquit i d’impuls de l’oferta local d’activitats d’estiu a través del formulari de la web o per correu a: estiuenriquit@educacio360.cat

comparteix l'article

articles relacionats

Els casals d’estiu municipals són una política educativa de primer ordre i cal reivindicar-los com a tal: manifest per uns casals d’estiu amb mirada 360

El manifest recull 10 compromisos clau que els ajuntaments han d’adquirir si volen que els casals d’estiu es converteixin en una política educativa de primer ordre.

Síntesi de la jornada “Entitats i ajuntaments per un estiu enriquit. Junts garantim el dret d’infants i adolescents a aprendre durant l’estiu”

A la 3a Jornada d’Estiu Enriquit hem posat en valor experiències i coneixements per a avançar cap a un escenari de garanties perquè tots els infants i adolescents, especialment els que viuen situacions de pobresa i risc social, puguin gaudir d’activitats d’estiu.

Lídia González: “El casal d'estiu en territoris com aquest no és només per gaudir del lleure sinó per cobrir necessitats bàsiques”

Lídia González és subdirectora de l’Associació Educativa Itaca que ofereix espais educatius d’estiu per a famílies vulnerables a l’Hospitalet de Llobregat des de fa 45 anys.

Vols estar al dia de les nostres novetats?

Subscriu-te al butlletí d'EDUCACIÓ360

SUBSCRIU-T'HI ARA
logo-estiu-enriquit
logo Educació 360

 

Amb el suport de

contacte


estiuenriquit@educacio360.cat

  • política de cookies
  • avís legal
creative-commons

Creiem que el coneixement s’ha de compartir. Per això fem servir una llicència Creative Commons, llevat que en algun material indiquem el contrari. Us animem a copiar, redistribuir, remesclar o transformar i crear a partir del material per a qualsevol finalitat els continguts propis d’aquest web, fins i tot amb una finalitat comercial, i només us demanem que en reconegueu l’autoria de la creació original.