Barcelona, Castellar del Vallès i Reus, municipis que impulsen polítiques d’Estiu Enriquit
20/07/2021
Són molts els ajuntaments que programen oferta pròpia d’activitats educatives d’estiu o que reconeixen i promouen oferta d’altres entitats per infants i adolescents. Garantir i incentivar aquesta oferta és clau per incrementar l’equitat educativa, contrastant les desigualtats existents i compensant la pèrdua d’aprenentatges que pateixen els infants i adolescents sense accés a activitats de lleure educatiu durant les vacances escolars.
Efectivament, l’educació en el lleure d’estiu, amb llarga tradició a Catalunya, és la via per la qual molts infants i adolescents aprenen i gaudeixen durant el temps en què l’escola està tancada i no exerceix de referent educatiu ni d’espai de socialització. Participant a casals, colònies i activitats d’estiu desenvolupen noves habilitats, assagen noves identitats, tasten nous coneixements, cultures i mons imaginaris; aprenen a conviure, a compartir, participar, dialogar i cooperar; reforcen l’autonomia personal i les habilitats socioemocionals; desenvolupen la creativitat, el pensament crític, entre altres competències clau per a la vida.
Barcelona, Castellar del Vallès i Reus són tres dels ajuntaments que han posat les activitats d’estiu dins l’agenda política educativa, d’infància i de joventut.
Les iniciatives que lideren aquests ajuntaments tenen el propòsit d’augmentar les oportunitats d’èxit educatiu d’infants i adolescents tenint en compte tres elements clau: les desigualtats socials que obstaculitzen l’accés a oportunitats a infants i adolescents de grups vulnerables (equitat), l’aprofitament de la riquesa educativa de les ciutats, equipaments i entitats (connexió) i l’adequació de les metodologies de l’educació en el lleure a les necessitats i interessos dels infants i adolescents (educació).
Vols conèixer amb més detall les iniciatives que lideren aquests ajuntaments?
Ajuntament de Barcelona: estratègies del Pla 100% Estiu
- Reforçar la coordinació transversal municipal amb l’Oficina Tècnica d’Estiu i connectant totes les àrees implicades en l’oferta.
- Ampliar el pressupost per arribar als territoris d’atenció social prioritària i convocar beques amb pressupost il·limitat.
- Programar activitats al mes d’agost: obertura d’equipaments, activitats a l’espai públic i activitats gratuïtes.
- Reforçar hàbits i aprenentatges (expressió oral, lectura, joc matemàtic...) en entorns lúdics i de lleure amb assessorament pedagògic al monitoratge.
- Reforçar el suport emocional amb recursos per al monitoratge: Guia per ajudar a detectar necessitats i oferir espais d’escolta i Telèfon d’assessorament, orientació i derivació per a les direccions dels casals, campus i colònies.
- Reforçar la prescripció d’activitats d’estiu per connectar l’oferta amb les necessitats socials, als centres educatius i serveis d’atenció socioeducativa.
Ajuntament de Castellar del Vallès: activitats d’Estiu Enriquit
- Lideratge de l’ajuntament amb suport a entitats promotores d’activitats d’estiu: cessió d’equipaments, catàleg d’activitats complementàries, formació, suport tècnic i difusió.
- Corresponsabilitat amb espais de coordinació: l’estiu és una estratègia educativa compartida per molts agents diversos.
- Recursos per a l’equitat i suport a famílies: ajut al pagament matrícula, ajut menjador, ajut i acompanyament a infants NEE.
- Oferta variada i articulada: les activitats de lleure d’estiu són una eina essencial per garantir oportunitats a la ciutadania a través dels recursos de la ciutat.
Ajuntament de Reus: estratègies del Reus Estiu Enriquit
- Revisar el programa d’estiu d’educació en relació amb la de-segregació educativa i l’educació 360, amb mapa i diagnòstic
- Connectar als agents municipals al voltant de la programació d’estiu conjunta per a infants i joves amb la creació d’un grup motor.
- Repensar nou marc de subvencions per a entitats i centres educatius, amb la mirada en l’equitat i l’accessibilitat.
- Comunicació estratègica amb la marca conjunta Reus Estiu Enriquit i per arribar a les famílies dels entorns més vulnerables.
- Programació variada i conjunta en equipaments públics i de les entitats, amb inscripcions en plataforma compartida i recursos compartits.
Volem conèixer altres experiències de municipis que impulsen accions i polítiques per avançar cap a un #EstiuEnriquit.
Expliqueu-nos les vostres estratègies d’estiu enriquit i d’impuls de l’oferta local d’activitats d’estiu a través del formulari de la web o per correu a: estiuenriquit@educacio360.cat