"El lleure a l'estiu és un moment que pot ser molt màgic"
Carla Fajardo, periodista
12/07/2023

Pepa Domingo, responsable del programa d'estiu, i Montse Bobés, responsable de programes educatius, a EDUCO.
Per què són importants els programes d’estiu?
Montse: Els programes d'estiu són espais educatius importants per als nens i nenes i molt especialment importants per a aquells nens i nenes que estan en situació de vulnerabilitat. En aquests programes és molt important que els infants puguin gaudir i aprendre a través del joc, del contacte amb la natura, de les arts... i on la part relacional és fonamental. És un espai on els infants poden fer noves amistats i a més els ofereix la possibilitat de vincular-se amb persones adultes des d'un entorn molt menys directiu que l'educació formal. El vincle i trobar referents positius adults és molt important per a aquests nens i nenes. I per a nosaltres és un espai també molt relacionat amb la protecció de la infància, perquè al final, l’estiu és un període on, a més de la desvinculació de l'entorn escolar, augmenta la desprotecció.
Pepa: Què passa a l'estiu? Son 77 dies seguits sense escola, on els infants que han rebut beca menjador durant a l'escola es queden sense aquesta cobertura. Des d'Educo oferim beques menjador igual que durant el curs, per a totes aquelles famílies que, malgrat necessitar-ho, no reben una beca de l'administració pública o els hi és insuficient. Per tant donem becas per al àpat del migdia, molts sovint també per l'esmorzar (hi han molts nens i nenes que arriben al casal sense haver esmorzat) i si són colònies cobrim tots els àpats. I també, dues hores (tres en les colònies) de monitoratge.
Qui rep els vostres ajuts?
Pepa: Cada estiu, obrim una convocatòria de subvencions, amb unes bases i un formulari de sol·licitud, i cobrim la demanda d’unes 65 entitats, són entitats socials d'infància, molt arrelades al territori, i de tota la geografia espanyola. Son molt diverses, hi ha esplais, escoles, entitats de veïns-comunitàries, en els barris més desfavorits de les ciutats i, també, entitats de pobles o petites ciutats que acullen a infants i adolescents del mon rural.
I qui són els beneficiaris finals?
Pepa: Majoritàriament són nens i nenes, entre 4 i 18 anys, que participen durant tot l'any a l’activitat de l’entitat. Per tant, ja són famílies que les entitats coneixen. La idea és que el menjador estigui dins d'una activitat educativa de temps lliure perquè també és un espai de protecció, de creixement de la criatura. El lleure a l'estiu és un moment que pot ser molt màgic.
Com ho financeu?
Pepa: Igual que durant el curs, els nostres fons provenen de donants privats o de donatius d'empreses amb accions solidàries com per exemple, tots el personal que vol donar un dia del seu salari per a una causa social.
Quin impacte genereu?
Pepa: Reforcem el lleure d’estiu de les entitats socials per garantir el dret al lleure dels infants i adolescents en situacions de pobresa. Valorem els projectes a partir de la documentació que ens presenten i mirem que responguin a criteris d’atenció a la diversitat, mirada intercultural, mirada d’igualtat de gènere, que hi hagi moments de lleure i de joc. L'estiu del 2020 va ser diferent, molts infants i adolescents no havien pogut connectar-se a l'escola durant la pandèmia i moltes de les entitats van plantejar-se fer reforç escolar dins del programa d'estiu.
Com vau fer front a la pandèmia?
Montse: Durant el confinament, les entitats socials amb les que treballem des d’EDUCO ens compartien les necessitats que estaven detectant en els infants amb els que treballaven. En vam adonar que, per a molts nens i nenes, les entitats socials, a l’estiu, representarien el primer contacte educatiu després dels mesos de confinament.
En aquest context d’incertesa, vam aprofitar per crear “Diveracción” dins del programa d'estiu, un projecte pilot, en el qual vam convidar a participar 25 d'aquestes 60 entitats amb les quals treballàvem oferint beques a l’estiu. Les entitats socials ens deien que es trobaven amb nens i nenes desvinculats de l’educació, que ho estaven passant malament a nivell emocional, que patien més violència a casa. Sortia amb molta força el mal ús i abús de les xarxes socials. A partir d’aquí, vam decidir crear un projecte amb l'objectiu de contribuir al benestar d'aquests infants i adolescents, sobretot per als que estan en situació de vulnerabilitat. Vam posar en marxa una plataforma de formació online amb una sèrie de cursos sobre les temàtiques que les entitats estaven demanant, que eren l'educació i l'acompanyament emocional, la gestió positiva de conflictes i el bon tracte a la infància, i l'ús d'internet i les xarxes socials. Eren mòduls formatius per als educadors i educadores, i el voluntariat.
Pepa: Vam dedicar una part del pressupost que hi havia per a beques a “Diveracción”. Cada curs d’aquesta formació online té vídeos i diferents recursos, entre ells una guia didàctica que desenvolupa un mòdul de deu hores de cada temàtica amb diferents franges d’edat de nens, nenes i adolescents. No s’hi va invertir un pressupost extraordinari, i ho van fer dos persones de l’equip tècnic d’EDUCO, Elisenda González i Montse Bobés. Nosaltres som una entitat de segon nivell i que, per tant, la nostra acció transformadora social passa per apoderar les entitats que estan a la trinxera, les entitats de primer nivell. Una forma d'apoderar una entitat és formant-la i acompanyant-la. Aleshores, vam decidir condicionar les beques d'estiu a que l'entitat fes almenys un curs de la plataforma, cada any proposem un curs com obligatori (i la resta de cursos són opcionals, tot i que la realitat és que tenen molt bona rebuda i cada any hi ha un nombre important de persones i entitats que els fan). Ens consta que algunes entitats ho van fer en grup, o sigui, es connectava a una persona, però ho feia tot l'equip (es formen entre 250 i 350 persones diferents cada estiu).
Montse: La plataforma de formació està oberta a totes les entitats d'estiu amb les que treballem. Ara estem en un procés de reflexió per veure com evoluciona aquest projecte “pilot”, estem explorant amb les entitats noves necessitats, revisant els aprenentatges d’aquestes edicions i identificant nous desafiaments i reptes en el marc de l’estiu.
Com valoreu el desplegament de polítiques de suprot al lleure d'estiu?
Pepa: La comunitat autònoma més normativitzada i més estructurada en el lleure és Catalunya. També és on hi ha més teixit associatiu i és també on hi ha més subvencions. Hi ha comunitats autònomes on si tu ets un club de ping-pong, pots fer campaments a la muntanya, i no et pregunten res més: ni ràtios, ni formacions mínimes, ni titulació. Un altre exemple, hi ha una entitat petita d'una barriada de Madrid amb molt voluntariat i petites subvencions que sense “Diveracció” i les beques no podria fer el campament d'estiu. Sí que és veritat que tenen els seus fons, però l'any 2020 es van retallar moltes ajudes i una de les que es van retallar van ser les subvencions a activitats d'estiu. I no hi ha la política de subvencions, com hi ha amb la Generalitat i als municipis de Catalunya. Un dels problemes d'estiu en l'equitat educativa és quan no hi ha cap oferta en el territori, on està aquella criatura? És una característica en les zones rurals. Hi ha una entitat a Burgos que acull nens i nenes de les pedanies i les aldees, i fa vuit dies de campaments, però que durant la resta de l’estiu fa cada setmana dos dies d'activitat perquè facin activitats, vagin al riu o facin un joc. Les mares et diuen: “És l'únic moment que la meva nena està amb altres nenes i nens de la seva edat, perquè on vivim hi ha un nen de 18 anys i tota la resta és gent gran”. És una gran oportunitat perquè aquests infants i adolescents puguin gaudir dels seus drets