El Passaport Edunauta, una eina per a l’ampliació d’aprenentatges més enllà del curs escolar
Candela Blanco, analista de D-CAS (Col·lectiu d’Analistes Socials) i autora de la ‘Guia del Passaport Edunauta d’Estiu.
02/07/2022
El Passaport Edunauta és un recurs d’educació comunitària que generalment es desplega durant el curs escolar amb la mirada posada en ampliar oportunitats educatives en el fora escola, reconèixer i connectar els aprenentatges, especialment els d’aquells infants amb majors necessitats socials. Pot l’eina del Passaport Edunauta ser una estratègia efectiva més enllà dels mesos d’escola i donar resposta als reptes educatius durant l’estiu?
L’estiu és un moment de descans i amb oportunitats per a continuar aprenent amb experiències enriquides, diverses i diferents que desconnecten i permeten complementar allò que s’aprèn durant els mesos d’escola. Alhora, l’estiu també és un període generador de desigualtats que eixampla les diferències entre infants i que tenen un impacte global en el seu aprenentatge, afectant especialment als nens i nenes de famílies amb menys recursos.
Durant el període d’estiu també es presenten reptes sobre els quals treballar, com:
- Potenciar una oferta enriquida i accessible al territori que ajudi a contrarestar l’efecte del “tancament per vacances” dels equipaments i que redueix el nombre d’activitats disponibles, a més que les que hi són disponibles presenten un major cost.
- Garantir un acompanyament de qualitat als infants, en el moment previ i durant l’estiu que doni suport als infants a accedir a activitats d’aprenentatge. Tot això implica repensar les formes de prescripció d’activitats d’estiu, acompanyament als infants i les seves famílies així com la coordinació entre agents i noves figures que actuïn com a referents i prescriptors.
- Dotar de valor altres espais i moments d’aprenentatge. Hi ha propostes d’activitats que són riques en aprenentatges i que no només s’ofereixen en un catàleg d’activitats edunautes, també hi ha accions que poden tenir lloc a la llar amb la família i amistats durant l’estiu com: fer jocs de taula, cuinar plegats, anar a la platja, a la piscina, o altres propostes.
El Passaport Edunauta aplicat durant l’estiu és una eina que actua com una baula i desllorigador per a donar una empenta en el desplegament d’estratègies generadores de majors oportunitats educatives a l’estiu per als nostres infants que contribueixen a:
- Garantir un accés equitatiu a activitats educatives de lleure de tots els infants especialment d’aquells que una situació de major desavantatge social.
- Promoure un catàleg d’activitats estimulant que potenciï i vinculi les competències d’aprenentatge.
- Potenciar una major connexió amb l’entorn, l’infant i l’oferta educativa.
L’eina del Passaport és recurs flexible i amb una capacitat d’adaptació elevada a contextos i necessitats diverses que presenta cada territori. És a dir, el seu ús es pot estendre a l’estiu i aplicar-se des d’estratègies de desplegament diverses i que permeti treballar sobre reptes claus en la política educativa municipal on es continua posant a l’infant al centre del seu procés d’aprenentatge.
- Un Passaport Edunauta 365 dies l’any: Amb aquesta estratègia de desplegament de l’eina, l’estiu forma part de l’edició anual estenent-se al llarg de tot l’any. Aquesta fórmula ens permet oferir una continuïtat en la descoberta de noves activitats i aprenentatges, garantint l’accés d’aquestes als infants durant l’estiu. El treball és més continuista i s’articula des d’una perspectiva més global i integrada. És una estratègia que requereix potenciar una oferta adequada i suficient amb els agents habituals i de nous en un període estival.
- Passaport Edunauta per a prescriure activitats de lleure i aprenentatges des de l’escola: L’ús de l’eina des de l’escola té potencial per a poder promoure itineraris personalitzats d’aprenentatge per als infants. Aquest tipus de desplegament és una bona forma per acompanyar als infants i motivar-los perquè continuïn aprenent durant el període d’estiu des d’una perspectiva de lleure i que siguin més conscients de la presència dels aprenentatges en tot allò que fan. A més a més, aquesta estratègia ofereix una eina addicional de treball als tutors i tutores de l’alumnat, sent el Passaport Edunauta un connector entre els cursos i facilitant l’acció tutorial tant per a fer el tancament del curs escolar, preparar l’estiu recomanant activitats i a la tornada de l’estiu reflexionar sobre allò que han après a l’estiu.
- Universalitzar el Passaport Edunauta com una estratègia municipal d’estiu: oferir aquesta eina a tots els infants del municipi en el marc de les activitats d’oci i culturals que es programen durant aquests mesos al territori. Aquesta és una aposta del municipi que permet unificar tota l’oferta sota un mateix fil conductor i amb la mirada posada en un accés universalitzat per a tots els infants. És l’estratègia més àmplia, que requereix recursos, un treball coordinat i d’alineament amb tots els agents amb capacitat educativa del territori, les àrees municipals i d’una tasca d’acompanyament intensa als infants perquè totes i tots puguin accedir amb les mateixes condicions d’igualtat.
- Recurs per acompanyar l’activitat dels casals d’estiu: El Passaport Edunauta es pot emprar com una eina que contribueix a articular el treball als Casals d’estiu a través de diversos elements tals com: un relat atractiu que aporta l’eina que engresca els infants participants així com un marc de competències o “superpoders” que permet treballar les competències dins les activitats proposades al casal i continuar aprenent des d’una perspectiva de lleure enriquida. És doncs un recurs que permet enriquir les propostes dels casals amb una presència més conscient dels aprenentatges que poden contenir les activitats.
El Passaport Edunauta és una eina pensada per a utilitzar durant el curs escolar, i és prou flexible per contribuir a potenciar també les estratègies municipals d’estiu per ampliar oportunitats d’aprenentatge des de diverses perspectives adaptant-se a les necessitats, posant el focus en combatre desigualtats educatives durant l’estiu.