La reserva de places als casals d’estiu, una solució contra la segregació social
Elisabet Torrents, coordinadora del Pla Educatiu d’Entorn de l’Ajuntament de Manlleu
26/10/2022
L’Estiu Enriquit a Manlleu: oferta coordinada de casals i tallers d’estiu
Aquest estiu l’Ajuntament de Manlleu ha ofert una programació d’activitats d’estiu amb l’objectiu d’aconseguir una oferta diversificada, de qualitat, assequible i accessible, en línia amb el projecte Estiu Enriquit de l’Aliança Educació 360 - Educació a temps complet.
El programa d’estiu de Manlleu va més enllà d’una oferta d’activitats. A partir de trobades amb totes les entitats i empreses que ofereixen activitats d’estiu s’ha construït una oferta entre tots per oferir més i millors oportunitats educatives i de lleure per a tothom.
L’ajuntament actua com a aglutinador d’aquesta programació d’estiu per garantir que siguin diverses, heterogènies i de qualitat, i per potenciar la participació d’infants i joves. Tota aquesta oferta àmplia queda recollida amb la difusió d’un tríptic amb totes les activitats adreçades a infants, i un altre tríptic adreçat a joves. En total s’han organitzat 33 activitats amb més de 1000 participants, de les quals 288 són d’activitats municipals i la resta d’entitats.
Un estiu educatiu:
El programa té un clar enfocament educatiu perquè ofereix oportunitats d’aprenentatge per a tothom i posa en valor l’aportació dels agents i recursos educatius locals.
Per tal de complementar l’oferta d’entitats i empreses, des de l’Ajuntament s’han ofert tallers i casals temàtics sobretot per a adolescents i així oferir més riquesa d’activitats amb una gran qualitat, sobretot amb franges edat on hi havia menys oferta.
Aquests tallers i casals temàtics estan vinculats a activitats del municipi, per exemple el casal de cinema està vinculat amb el Film Festival de Manlleu o el casal de música i teatre està vinculat a l’Associació de Teatre Centre.
Un estiu equitatiu:
Per tal de garantir l’accessibilitat a les activitats i espais educatius d’estiu a tots els infants i adolescents, especialment als que es troben en situacions més vulnerables, l’ajuntament ha destinat recursos econòmics, humans, organitzatius i equipaments, i ha impulsat diferents mesures d’equitat:
- Establiment d’uns preus molt assequibles de totes les activitats organitzades per l’Ajuntament.
- Oferta d’algunes activitats gratuïtes per als adolescents per potenciar la seva participació.
- Descomptes per família nombrosa, monoparental i pel segon/a germà/ana a les activitats de les AFA i les municipals.
- Reserva dentre un 15 i un 20% de places per a infants joves amb ajut econòmic dels serveis socials a tots els casals (sigui qui sigui qui l’organitza).
Tot això ha estat possible gràcies al treball cooperatiu entre l’Ajuntament i els diferents agents educatius, entitats i empreses. Amb aquestes estratègies es dona resposta a les diferents necessitats de les famílies, s’evita la segregació, s’afavoreix la mobilitat i la socialització d’infants i joves de tots els centres educatius de la ciutat i sobretot es donen oportunitats educatives a tothom, perquè l’estiu sigui realment connectat, educatiu i equitatiu.
La reserva de places, en detall
En què consisteix? Enguany ha estat el segon any que hem implementat aquesta mesura que consisteix en reservar entre un 10 i un 20% de les places de cada una de les activitats d’estiu per als infants i adolescents atesos des de serveis socials. L’ajut els dóna accés becat a 4-5 setmanes de juliol de l’activitat triada.
Com es va impulsar? La mesura es va prendre per evitar la segregació social, després d’haver observat com l’obertura d’un casal municipal accessible esdevenia un espai segregador. Vam decidir no oferir un casal estàndard municipal i potenciar i ampliar l’oferta existent del municipi.
Com funciona l’accés a la beca? A partir d’un nou model de treball, coordinat entre l’àrea d’educació i de serveis socials, amb una única figura de referència que és la coordinadora del Pla Educatiu d’Entorn.
Les famílies reben l’oferta d’estiu en les reunions de seguiment amb els serveis socials, quan s’acosta l’estiu, i trien quin casal, dels disponibles, encaixa amb els interessos dels infants i adolescents.
Un cop establert aquest acord, les famílies fan la inscripció a les entitats organitzadores de l’activitat triada, mitjançant el pagament d’una quota simbòlica de 10€, en concepte de compromís, de la que algunes famílies, segons valoració dels serveis socials, n’estan exemptes.
Duran l’activitat, les entitats fan un seguiment de l’aprofitament, assistència i participació dels infants i adolescents i comuniquen qualsevol incidència a la figura de referència que és l’encarregada de garantir que l’infant i jove gaudeixi i aprengui el màxim en tots els sentits.
A qui ha beneficiat la mesura? Aquest any, hem becat a 105 infants i adolescents amb seguiment dels serveis socials que no podien accedir a l’oferta per motius econòmics. Als casals amb més demanda s’ha fet una ampliació de places, sempre i quan es preservés el principi de no segregació de cap de les activitats.
Com valorem la mesura? La valoració que en fem és molt bona perquè ens serveix per a donar oportunitats educatives i no deixar ningú enrere, els infants i adolescents no es queden a casa durant l’estiu i reben estímuls que els ajuden a mantenir-se actius, a obrir la curiositat i explorar els seus interessos.
Quins reptes de futur tenim? Per una banda, ens agradaria dotar un projecte de beques universals o de tarifació per facilitar l’accés a les activitats d’estiu als infants i joves que encara que no estiguin amb seguiment dels serveis socials, no poden accedir a les activitats per diversos motius: econòmic, cultural, sentiment de no pertinença. D'altra banda, també volem centralitzar les inscripcions per tal de simplificar aquest tràmit i fer-lo més accessible i equitatiu.