• El repte
  • Recursos
  • Actua
  • El repte
  • Recursos
  • Actua
  • Subscriu-te al butlletí
Torna enrere

L’estiu, un bon moment per aixecar la moral d’infants i adolescents

Xus Martin, professora de la Facultat de Pedagogia de la UB i coordinadora del màster “Educació en valors i ciutadania”
23/07/2021

 

L’expressió aixecar la moral fa referència als efectes positius que un esdeveniment, una situació o una persona té sobre el nostre estat d’ànim. Així, diem que la victòria en un partit, la bona nota en un examen o a la trobada amb els amics ens ha aixecat la moral per expressar que ens trobem millor i més animats.

Atès que ens dediquem a l’educació en valors, ja ens agrada l’expressió, convençuts com estem que una de les funcions de l’educació és precisament aixecar la moral dels nois i noies. Quan algú té la moral alta és difícil que s’ensorri, que caigui en el desànim o que resti paralitzat davant d’un problema. La moral alta prepara per afrontar els conflictes de manera positiva i amb la confiança de ser capaços de gestionar-los bé. En aquest sentit, podem entendre-la com una protecció individual i col·lectiva davant l’adversitat.

Si portem el tema al rol dels educadors i educadores, aixecar la moral té a veure amb encoratjar, ajudar a trencar sostres de vidre, animar infants i joves a desempallegar-se de creences limitadores sobre si mateixos, i infondre’ls valor i esperança. En definitiva, té a veure amb la capacitat dels adults per generar expectatives altes.

Junt amb la capacitat dels adults, hi ha entorns que també ajuden a aixecar la moral. Un d’aquest és l’estiu, època molt desitjada pels infants, que comença quan el curs escolar acaba. I acaba per l’alumnat amb bon rendiment acadèmic que marxa satisfet, pels nois i noies que els hi ha anat prou bé tot i no haver gaudit gaire, per altres que han tingut una bona experiència però frisen per desconnectar i també per qui carrega amb un fracàs escolar a l’esquena. Per a tots ells i totes elles comença l’estiu.

Les propostes en les quals participen –casals, colònies, campaments, camps de treball, activitats esportives, artístiques i d’altres– hauran d’ajudar-los a donar el millor de si i a sentir que tenen quelcom que aportar al col·lectiu, una bona manera de recuperar la confiança perduda o debilitada.

Assenyalem 4 condicions comunes a les (millors) activitats d’estiu que ho faciliten.

  1. Tothom comença de zero. Nois i noies arriben sense herències acadèmiques que els limitin. No els hi cal cap “aprovat” per participar-hi. Ni tampoc estan sotmesos a cap pressió pel que fa als resultats. Gaudir, aprendre, col·laborar i relacionar-se són les tasques que s’espera d’ells i elles.
  2. Habilitats noves que es posen en joc. L’activitat física, l’activitat manual, l’expressió artística o corporal, entre d’altres, s’imposen a l’activitat cognitiva i donen peu a descobrir aficions i interessos que es desconeixien.
  3. La natura proporciona benestar. El contacte amb el sol, l’aigua, la terra, els boscos, les caminades per la muntanya, les nits fent bivac i moltes altres activitats a l’aire lliure permeten a cada infant gaudir d’experiències singulars. La natura és una font d’energia que brinda l’oportunitat de conèixer-se millor en un entorn diferent.
  4. La barreja suma. Nois noies d’edats, escoles i barris diferents s’enriqueixen en trobar-se fent coses junts, alhora que se n’adonen d’aficions compartides, punts de vista diferents, i es desfan de prejudicis que la vida en comú s’encarrega de tombar.

I, per últim, cal recordar que perquè les activitats siguin experiències altament formatives, hem de garantir que l’oferta arribi a tothom i arreu, i evitar l’absentisme que augmenta en determinades franges d’edats i, especialment, en el cas de les noies.

comparteix l'article

articles relacionats

Casals d’estiu per a tothom: créixer en volum per finançar les mesures d’equitat.

La preocupació més important d’un ajuntament que es planteja fer dels casals d’estiu una política educativa de primer ordre és com finançar aquest ambiciós plantejament que faci possible una oferta per a tots els infants i joves del municipi d’acord amb els principis d’equitat i qualitat.

L’Estiu Enriquit a Manlleu: oferta coordinada de casals i tallers d’estiu

Aquest estiu l’Ajuntament de Manlleu ha ofert una programació d’activitats d’estiu amb l’objectiu d’aconseguir una oferta diversificada, de qualitat, assequible i accessible, en línia amb el projecte Estiu Enriquit de l’Aliança Educació 360 – Educació a temps complet.

Quant costaria garantir dues setmanes de casal d’estiu a tots els infants vulnerables de cada municipi?

Els casals d’estiu són una de les activitats d’educació en el lleure infantil i juvenil amb més implantació i més en alça en el territori català.

Vols estar al dia de les nostres novetats?

Subscriu-te al butlletí d'EDUCACIÓ360

SUBSCRIU-T'HI ARA
logo-estiu-enriquit
logo Educació 360

 

Amb el suport de

contacte


estiuenriquit@educacio360.cat

  • política de cookies
  • avís legal
creative-commons

Creiem que el coneixement s’ha de compartir. Per això fem servir una llicència Creative Commons, llevat que en algun material indiquem el contrari. Us animem a copiar, redistribuir, remesclar o transformar i crear a partir del material per a qualsevol finalitat els continguts propis d’aquest web, fins i tot amb una finalitat comercial, i només us demanem que en reconegueu l’autoria de la creació original.