• El repte
  • Recursos
  • Actua
  • El repte
  • Recursos
  • Actua
  • Subscriu-te al butlletí
Torna enrere

Què han de fer els ajuntaments per enriquir l’estiu? Regidors i responsables d’entitats ens expliquen la seva visió


05/07/2022
Jornada El municipi connectat 9/03/22

Els ajuntaments tenen un rol molt rellevant en la distribució d’oportunitats educatives durant l’estiu tot i que no siguin els proveïdors directes d’activitats d’estiu per infants i joves.

Veiem cinc funcions que poden exercir els ajuntaments per liderar els programes d’estiu destinats a obrir oportunitats d’aprenentatge en múltiples dimensions de la persona i sobretot a enriquir les trajectòries, ampliar les expectatives i el marc d’interessos dels infants i adolescents en situació de desavantatge social.

 

Meritxell Montserrat, regidora d’educació de l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès, afirma que els ajuntaments tenen un rol de connectors de totes les propostes d’un municipi i de promotors de la qualitat i l'accessibilitat d’aquestes activitats que s’ofereixen des d’entitats, empreses, equipaments i centres.


Emilie Rivas, responsable de Save the Children-Catalunya
, assenyala que amb el propòsit de fer una bona planificació de les activitats d’estiu, els ajuntamenta han de disposar d’una bona diagnosi per analitzar quines activitats s’ofereixen i quines no i quins infants en gaudeixen i quins queden exclosos i veure com es poden redreçar aquestes mancances.


Maria Jesús Larios, defensora dels drets dels infants i adolescents al Síndic de Greuges de Catalunya
, afirma que cal que les administracions públiques garanteixin els drets educatius durant l’estiu vetllant perquè hi hagi una oferta de qualitat ben repartida, i equilibrada, a tots els territoris.


Rafa Homet, assessor d’educació a l’Ajuntament de Terrassa,
opina que els ajuntaments han de mobilitzar recursos i programes per vèncer tres tipus de barreres: 1/ la barrera econòmica amb beques i sistemes de tarifació social; 2/  la barrera de les necessitats específiques de suport educatiu amb més recursos d’inclusió i acompanyament a infants i adolescents amb capacitats diverses i, sobretot, 3/ la barrera del desconeixement de l’oferta i beneficis de les activitats de lleure, amb més acompanyament i informació.


Dani Pérez, regidor de Cicles de Vida i LGTBIQ+ de l’Ajuntament de Castellar del Vallès
, afirma que l’ajuntament ha d’enriquir els programes d’estiu comptant amb les aportacions de tota la comunitat per tal d’incloure la pluralitat de disciplines, de propostes i d’interessos que bullen en un ecosistema educatiu local.

 

En resum, les cinc actuacions clau que els ajuntaments han de fer per garantir drets educatius i per transformar les desigualtats en oportunitats educatives durant l’estiu són: connectar, diagnosticar, equilibrar, compensar i enriquir.

Bon estiu!

 

comparteix l'article

articles relacionats

Casals d’estiu per a tothom: créixer en volum per finançar les mesures d’equitat.

La preocupació més important d’un ajuntament que es planteja fer dels casals d’estiu una política educativa de primer ordre és com finançar aquest ambiciós plantejament que faci possible una oferta per a tots els infants i joves del municipi d’acord amb els principis d’equitat i qualitat.

L’Estiu Enriquit a Manlleu: oferta coordinada de casals i tallers d’estiu

Aquest estiu l’Ajuntament de Manlleu ha ofert una programació d’activitats d’estiu amb l’objectiu d’aconseguir una oferta diversificada, de qualitat, assequible i accessible, en línia amb el projecte Estiu Enriquit de l’Aliança Educació 360 – Educació a temps complet.

Quant costaria garantir dues setmanes de casal d’estiu a tots els infants vulnerables de cada municipi?

Els casals d’estiu són una de les activitats d’educació en el lleure infantil i juvenil amb més implantació i més en alça en el territori català.

Vols estar al dia de les nostres novetats?

Subscriu-te al butlletí d'EDUCACIÓ360

SUBSCRIU-T'HI ARA
logo-estiu-enriquit
logo Educació 360

 

Amb el suport de

contacte


estiuenriquit@educacio360.cat

  • política de cookies
  • avís legal
creative-commons

Creiem que el coneixement s’ha de compartir. Per això fem servir una llicència Creative Commons, llevat que en algun material indiquem el contrari. Us animem a copiar, redistribuir, remesclar o transformar i crear a partir del material per a qualsevol finalitat els continguts propis d’aquest web, fins i tot amb una finalitat comercial, i només us demanem que en reconegueu l’autoria de la creació original.