• El repte
  • Recursos
  • Actua
  • El repte
  • Recursos
  • Actua
  • Subscriu-te al butlletí
Torna enrere

Com promoure un estiu enriquit des dels barris?

 
Felipe Campos

20/04/2021

 

El paper de tots els agents de la comunitat educativa és clau per generar un estiu ple d’oportunitats i arreu del territori hi ha experiències que ho demostren.

Generar un projecte compartit com a barri. Aquest és el gran repte que Felipe Campos, president de l'Associació Ítaca, assenyala per garantir que tots els infants i joves, sobretot els que provenen d'entorns més vulnerables, participin en les activitats d'estiu.

Amb més de 40 anys d'història, l'associació Ítaca, ubicada al barri de Collblanc-Torrassa de l'Hospitalet de Llobregat, treballa incansablement per oferir a infants i joves del barri activitats de lleure de qualitat. En aquesta petita entrevista, Campos destaca també que per oferir un estiu enriquit cal que els barris esdevinguin un escenari únic i educatiu, i per tant, un espai generador d'oportunitats.

Des d'Ítaca s'impulsa un estiu sota el lema un "Barri Educador". No és l'atzar qui tria aquest adjectiu, si no que amb tota la intencionalitat del món, l'associació emmarca el paper del barri, i de tots els seus agents, en aquesta tasca tan important. L'estiu no és igual per tothom i requereix que tothom, des del rol que juga dins de la comunitat, s'impliqui i afavoreixi un acompanyament que generi les mateixes oportunitats per tots els participants. No es tracta de cedir espais per fer activitats i prou, o de cedir recursos i desentendre's. Davant l'esquerda educativa que condiciona les trajectòries educatives i vitals d'infants i joves, Campos reivindica la corresponsabilitat de tots els agents del barri. Alhora, posa émfasi en la necessitat de projectar una mirada educativa en aquestes activitats, i no només lúdica, que és la que generalment se li presuposa al lleure d’estiu. Potenciar i acompanyar amb aquesta mirada integral d’espai de socialització i connexió permet que els infants que participen no només s’ho passin bé, si nó que a més, redueixin el marge de desigualtat que pot existir amb altres companys i companyes.

"No volem un estiu de primera i de segona: volem un projecte transversal, holístic, amb moltes mirades, que l'infant i els joves puguin tenir 10 setmanes d'acompanyament educatiu que permetin que a l'inici del nou curs escolar estiguin en igualtat d'oportunitats i sense etiquetes", explica.

No et perdis l'entrevista completa!

 

comparteix l'article

articles relacionats

Casals d’estiu per a tothom: créixer en volum per finançar les mesures d’equitat.

La preocupació més important d’un ajuntament que es planteja fer dels casals d’estiu una política educativa de primer ordre és com finançar aquest ambiciós plantejament que faci possible una oferta per a tots els infants i joves del municipi d’acord amb els principis d’equitat i qualitat.

L’Estiu Enriquit a Manlleu: oferta coordinada de casals i tallers d’estiu

Aquest estiu l’Ajuntament de Manlleu ha ofert una programació d’activitats d’estiu amb l’objectiu d’aconseguir una oferta diversificada, de qualitat, assequible i accessible, en línia amb el projecte Estiu Enriquit de l’Aliança Educació 360 – Educació a temps complet.

Quant costaria garantir dues setmanes de casal d’estiu a tots els infants vulnerables de cada municipi?

Els casals d’estiu són una de les activitats d’educació en el lleure infantil i juvenil amb més implantació i més en alça en el territori català.

Vols estar al dia de les nostres novetats?

Subscriu-te al butlletí d'EDUCACIÓ360

SUBSCRIU-T'HI ARA
logo-estiu-enriquit
logo Educació 360

 

Amb el suport de

contacte


estiuenriquit@educacio360.cat

  • política de cookies
  • avís legal
creative-commons

Creiem que el coneixement s’ha de compartir. Per això fem servir una llicència Creative Commons, llevat que en algun material indiquem el contrari. Us animem a copiar, redistribuir, remesclar o transformar i crear a partir del material per a qualsevol finalitat els continguts propis d’aquest web, fins i tot amb una finalitat comercial, i només us demanem que en reconegueu l’autoria de la creació original.