Sistemes de tarifació social complementària per a les activitats d'estiu a Cassà de la Selva
13/05/2024
Cassà de la Selva, amb deu mil cinc-cents habitants, és un municipi amb una gran tradició de casals d’estiu. Majoritàriament aquests casals s’organitzen des d’entitats esportives, culturals i de lleure, i comparteixen l'objectiu de garantir l’accés a les activitats educatives i formatives a tots els infants i joves del municipi, posant el focus en les famílies amb dificultats econòmiques.
Per assolir aquest repte es treballa a partir de dos àmbits d’actuació. Per una banda, la implementació de sistemes tarifaris que permetin superar la barrera socioeconòmica de famílies que no poden fer front a la despesa. Per l’altra, es dona suport organitzatiu i de coordinació de les entitats, clubs esportius i organitzacions d’educació en el lleure que impulsen diferents activitats i programes, a més d’organitzar un casal jove municipal.
Les activitats d'estiu són una peça més de l'engranatge educatiu de la vila que cada vegada pren més importància gràcies a la seva funció de garantir l’equitat.
Quins són els sistemes tarifaris que han fet possible assolir el repte de l’accessibilitat per a totes les famílies?
Des de l’Ajuntament de Cassà de la Selva es treballa, principalment, en dues línies per tal de promoure l’equitat i la igualtat d’oportunitats educatives a partir de facilitar l’accés en les activitats d’estiu als infants i joves del municipi:
- Sistema de tarifació social a totes les activitats organitzades per part de l’Ajuntament: Les activitats educatives, formatives i de lleure organitzades per l’Ajuntament compten amb una tarifació social per a aquelles persones que tenen dificultats econòmiques per afrontar la seva despesa. El municipi encara no ofereix una tarifació social del 100% de les activitats, però cobreix a una gran majoria dels nens i nenes del municipi que el necessiten. Tanmateix, aquelles activitats organitzades per part de l’Ajuntament que encara no contemplen aquesta tarifació social es poden cobrir econòmicament a través de l’instrument que s’explica a continuació.
- Conveni de col·laboració entre el Consorci de Benestar Social Gironès-Salt i l’Ajuntament de Cassà de la Selva per a la valoració, tramitació, gestió i informe de les ajudes econòmiques de l’àmbit d’educació, formació i lleure: Amb aquest conveni es pretén garantir que les famílies que presenten vulnerabilitat socioeconòmica puguin accedir a les activitats educatives, formatives i de lleure que es considerin oportunes. Una de les particularitats que caracteritza aquest conveni és que vol fugir de les valoracions estrictament quantitatives a l’hora de concedir una ajuda econòmica i, per aquest motiu, es demana que sigui Serveis Socials qui faci la valoració de cada cas sense imposar requisits econòmics.
Quines són les condicions que han fet possible assolir aquest repte?
A més dels sistemes tarifaris que ja s'han explicat, Cassà de la Selva compta amb altres serveis i accions que fan d'aquest municipi un exemple en el disseny de mesures d'accés a les activitats d'estiu.
- Servei d’Atenció Diürna (centre obert): durant el mes de juliol, el centre obert modifica els seus horaris i dinàmiques per oferir una programació molt més lúdica. Tot i la dificultat de treballar amb una altra administració, el personal del centre obert es coordina amb els equips dels casals d’estiu que s’ofereixen al municipi.
- Subvenció a l’AMPA del Centre d’Educació Especial Palau per tal de poder cobrir una part del cost del casal d’estiu dels infants de Cassà de la Selva que hi assisteixen. Aquest és un casal amb un elevat cost econòmic perquè va destinat a infants i joves amb pluridiscapacitats que tenen necessitats de suport molt específiques.
- Activitats d’estiu puntuals que s’han organitzat des de l’Ajuntament per donar resposta a reptes i necessitats concretes. Per exemple, durant l’estiu de la pandèmia es va organitzar un reforç escolar per a tots aquells infants i joves que havien quedat desatesos escolarment durant els mesos de confinament amb l’objectiu de poder compensar la pèrdua d'aprenentatges i iniciar el següent curs escolar més anivellats. Aquest reforç es va realitzar en horari de tardes per tal de fer-lo compatible amb l’assistència d’aquests infants a un casal d’estiu al matí. Durant els estius següents no s’ha continuat oferint.
- Coordinació amb les activitats proposades des de la comunitat associativa: Una de les principals tasques que fa el municipi és promoure que la ciutadania estigui informada. A la web de l’Ajuntament es penja un recull de l’oferta educativa disponible a l’estiu. Des de les àrees d’Educació i Joventut, es fa difusió a les famílies i s’ofereix orientació en petit grup o en línia. Per aixó, es compta amb un professional tècnic i un administratiu a temps complet. La implicació dels centres educatius com a agents comunicadors també és clau, ja que fan arribar la informació a tothom.
Reptes de futur:
Les activitats d’estiu són una peça més en el desenvolupament educatiu dels infants i joves. Per això cal aprofitar la dedicació de tots els agents implicats, com els centres educatius, els educadors socials, els serveis socials, etc. En aquest sentit, des de Cassà de la Selva es volen fer passos endavant cap a una orientació i seguiment d’infants i joves durant tot l’any.
D’altra banda, hi ha diverses maneres d’entendre i, sobretot, aplicar què significa l’educació extraescolar i en el lleure. Per això, com a repte de futur, el municipi s’ha plantejat anar cap a un model comunitari que aglutini diverses mirades per a conformar una manera de dissenyar polítiques d’educació a temps complet que compti amb la perspectiva de tots els agents socials i educatius del municipi.
Transferència:
Tenir en compte els recursos que ofereix la comunitat en la ideació i organització d’activitats d’estiu permet un gran estalvi de feina i energia. Tanmateix, tenir la garantia de comptar amb sistemes tarifaris ajuda a dedicar-se a l’acompanyament de famílies i permet créixer en espais de confiança.
Per a més informació:
Despesa municipal: Actualment, s’hi destinen 15.000 € anuals per a totes les activitats durant l’any.
Contacte: nbueno@cassa.cat